ZAPOMENUTÝ DUBEN.

Je polovina května a já se chystám psát pravidelný měsíční příspěvek o tom, co nakupovat a jíst v květnu…a zjišťuji, že jsem měsíc ve skluzu. Nebudu se vymlouvat na složitou dobu, že mám práce nad hlavu, že se nemůžu se soustředit a že za tím vším je vir, který tady s námi přežívá. Jednoduše jsem na dubnový článek zapomněla. A to jsem měla v hlavě spoustu vhodných témat počínaje mědvědím česnekem, přes jarní chřest a klíčky až po pestrý, barevný jarní talíř. Ale ono se to všechno hodí i v květnu a hlavně do budoucna, protože kdy jindy se naučit správně jíst než právě teď. V době, kdy potřebujeme posílit imunitu a zároveň začínáme kupovat čerstvou zeleninu a některé ovoce a je velice jednoduché sestavit si odlehčený jídelníček, který nás rozhodně dostane do lepší kondice.

Odlehčující jídelníček je plný vitamínů, minerálů, vlákniny a vody! Převažovat by měly potraviny rostlinného původu, protože právě zelenina a ovoce zmíněné živiny obsahuje. A protože nejde o žádné vegetariánství nebo veganství, musíme zařadit i zdravé sacharidy a bílkoviny. Těžko stravitelná, tučná jídla obsahující někdy i jednoduché cukry tedy nahradíme lehce stravitelnými, méně tučnými potravinami, vše okořeníme bylinkami a zapijeme vodou a bylinnými čaji.

Co si tedy dopřát, abychom svému tělu ulevili, zároveň ho vyživili, a ještě u toho zvládli každodenní povinnosti:

  • Především pravidelné jídlo! To ovšem neznamená ráno se nasnídat, potom dlouho, dlouho nic …a večer si dát vše, co jsme přes den nestihli. Pravidelně znamená minimálně tři hlavní jídla snídaně, oběd a večeře přibližně ve stejném čase.
  • Převažovat by měly potraviny rostlinného původu. Dávejte přednost tmavě zelené zelenině (kapusta, kadeřávek, špenát, zelené fazolky, rukola, čekanka, brokolice), barevnému ovoci (borůvky, ostružiny, maliny – mimo vegetační dobu tohoto ovoce doporučuji mražené) a chybět by neměly citrusy a ryze sezónní rebarbora.
  • Abyste pomohli zdravému odvodnění organismu zařaďte do svého jídelníčku celer, petržel, červenou řepu a chřest. Nejenom, že si pochutnáte, ale především pročistíte ledviny a ulevíte srdci a cévám.
  • Různé kořenící směsi vyměňte za čerstvé bylinky a klíčky. Teď na jaře nedám dopustit na neobyčejně obyčejnou pažitku a klíčky řeřichy, rukoly a mungo fazolek. Klíčky jsou ta nejčerstvější zelenina, kterou si můžete doma vypěstovat během krátké doby, minimálně 24 hodin. Bylinky a klíčky přidávejte do všeho, co připravíte! I do pohárů – tvarohových, z jogurtu, nebo třeba do jáhlového pudinku přidejte mladé výhonky máty nebo meduňky a oslaďte ovocem.
  • Když potřebujete jídlu přece jenom dodat ostřejší chuť, sáhněte po česneku, medvědím česneku nebo zázvoru.
  • V žádném případě nezapomeňte na fermentované potraviny. Nejznámější určitě je kysané zelí nebo kimči, kefír a jogurt, čerstvé sýry a žitný kvásek. V jídelníčku vám nabídnu fermentovanou ovesnou kaši.
  • Abyste neměli hlad a chuť na sladkosti, dopřejte si ne zcela běžné obiloviny. Vyzkoušejte třeba jáhly nebo polentu. Připravit je můžete nasladko nebo naslano, příprava vám nezabere mnoho času a zvládnete to i když třeba nejste královnou kuchyně.
  • No a abychom večer nepadali únavou a zvládli jsme s přehledem všechny denní povinnosti, nesmíme zapomenout na zdroj bílkovin. Pokud se nechceme vzdát masa, volíme pouze bílé lehce stravitelné, tzn. drůbež, králík nebo ryba. Maso ale velice snadno nahradíme vajíčkem, zakysanými mléčnými výrobky a luštěninami. Pro ty, kterým fazole nebo čočka nedělá dobře, doporučím červenou čočku, nejenže je snadná na přípravu, nemusí se totiž předem namáčet, ale je také velice snadno stravitelná.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim, to je základ každé detoxikace. Voda pomáhá odplavovat škodlivé látky z těla ven. Pijte vodu pokojové teploty s citrónovou šťávou, přidat můžete kurkumu nebo bylinky – mátu a meduňku. Vhodný je také zelený čaj a bylinné čaje z kopřivy, zázvoru, pampelišky nebo ostropestřce. Pijte minimálně 2 litry denně, zkuste se na chvíli obejít bez alkoholu a omezte kofeinové nápoje.
  • Nezapomeňte na pohyb v přírodě, ale také relaxovat a pečovat o sebe.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *