PŘIPRAVTE SE NA ZIMU – ZAČNĚTE SE PROHŘÍVAT A ZVOLNĚTE.

No, ono se to jednoduše řekne. Copak to prohřívání, to by snad ještě šlo, ale to zvolnění a odpočinek koncem roku, to je pro některé čirá utopie a možná přestávají číst. Tak pro ty, kteří chtějí vědět, jak na to.

U mě to obyčejně začíná nákupem (jídla) a pokračuje v kuchyni. A věřte, že v kuchyni rozhodně zima není černobílá, ani fádní. Naopak! Zimní talíř je velice bohatý, pestrý a výživný. Musíme toho totiž hodně zvládnout a zahřát se!

Nabídka zeleniny na začátku zimy, ač se to nezdá, je pěkně pestrá=barevná. Kořenová zelenina, červená řepa, zelí, kapusta, kadeřávek, mangold, dýně… a jestli vám ve výčtu chybí salát, rajčata a okurky, tak na ty přes zimu klidně zapomeňte. Ty vás totiž nezahřejí, a navíc rozhodně nevyrostly teď, tady a přirozenou cestou. Nicméně z toho, co v nabídce je, připravíte pěknou hostinu.

Pomalu taky zapomínejte na jogurt ke snídani a raději ho používejte při fermentaci obilných vloček, ze kterých si připravujete ranní kaše s ovocnými rozvary z jablek, hrušek, švestek a někteří si možná připravili džem z čerstvých fíků nebo švestkovou nutelu.

Pro ty, kteří běžně nepoužívají obiloviny, nastal čas konečně je zařadit do jídelníčku. Důvodů je hned několik – obilovin je hodně a každý si vybere tu svou oblíbenou. Připravíte je snadno a rychle, takže výzva i pro začátečníky. Jsou dobré, zdravé a můžete si je dopřát nasladko, naslano, s ovocem, s masem, s luštěninami. Jednoduše možností, jak si je oblíbit, je mnoho!

A to nejlepší jsem si nechala nakonec. Kdo by odolal široké nabídce masa. Právě v tomto období si můžeme dopřát čerstvou zvěřinu z podzimních honů, ryby a divokou drůbež. Rozhodně nám přijdou vhod výraznější chutě, tak si zimu okořeňte a dejte si parmazán, kaviár, olivy, umeboši a koření a bylinky.No řekněte sami – taková nabídka vám rozhodně dodá dost energie, abyste s lehkostí a elánem zvládli konec roku, a ještě si našli chvilku na odpočinek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *