PŘEDVÁNOČNÍ.

O jídle je dobré přemýšlet a o Vánocích to platí dvojnásob. Rozhodně vás nechci strašit žádným drilem a zákazem, ale ruku na srdce. Tradiční vánoční menu přece není o bramborovém salátu s dvojnásobným množstvím majonézy, vajec natvrdo, oblíbeného gothaje a dalších zlepšováků, aby nám více chutnalo…a už vůbec ho nemusíte připravovat do lavóru. Stejně tak vám bude ke sváteční večeři stačit jeden kousek kapra…třeba i smaženého. Řízek navíc už bude skutečně navíc!! A když se půjdete večer projít na Půlnoční, rozhodně bez toho přídavku nepadne vyčerpáním na půli cesty.

 

Štedrovečerní večeří ale vše teprve začíná a před námi jsou další tradice v podobě kachny, svíčkové, cukroví a chlebíčků. Zkuste si ale připravit alternativu těchto jídel v podobě pečené krůty a místo svíčkové kohouta na víně, rozhodně si také pochutnáte a možná založíte novou vánoční tradici. V případě, že o vánočních svátcích nevelíte své vlastní kuchyni a navštěvujete příbuzné, kde se bez „hard“ klasiky neobejdou, tak vám nezbyde nic jiného než se chovat jako slušně vychovaný host. Berte ohledy na to, že je vás o stolu víc než je běžné a dostat se musí na všechny, donekonečna si nepřidávejte a nesnažte se ochutnat vše, co hostitelka nabízí. Naopak! Vyberte si z celé tabule to nejzdravější a na ostatní zapomeňte. Stejně to udělejte i při výběru vánočního cukroví, dvěma kousky ke kávě nic nepokazíte  a znáte to… s jídlem roste chuť.

 

Jak tedy jíst o Vánocích?

  • Vezměte rozum do hrsti a nepřehánějte to s velikostí porcí a četností jídel
  • Přidejte špetku slušného chování u stolu, nemusíte přece ochutnat vše, co vidíte
  • Okořeňte sebeláskou, protože dobré jídlo vám dodá energii a dobrou náladu
  • …a je to!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *