POLÉVKA PRO ZAHŘÁTÍ.

Husté a výživné polévky jsou v chladných dnech lepší než čaj s citronem. Ten vás sice zahřeje a dodá tekutinu, ale jinak nic. Naproti tomu polévka, kterou jsem dnes uvařila k obědu vám poslouží mnohem víc:

  • Zahřeje vás
  • Dodá potřebnou tekutinu…to jsme vyrovnali skóre s čajem
  • Zasytí vás na dlouhou dobu
  • Obsahuje všechny živiny ze Zdravého výživového talíře
  • Kořenová zelenina dodá nejen vitamíny a minerály, ale také vlákninu a tak si dost dlouho ani nepomyslíte na další jídlo. Navíc tím budete šetřit vaši slinivku. Ta se nesprávným jídlem a naším neustálým krocením hladu nebo chutí časem natolik vyčerpá, že začne stávkovat a cukrovka druhého typu je světě.
  • Pohanka, která zastupuje nudle, jíšku a podobné věci, které většinou v polévkách najdeme, patří do skupiny zdravých sacharidů. Dodá energii našemu mozku, prospěje cévám a krásné zdravé pleti a také nezná slovo hlad. No, kdo by si nepochutnal na takovém 3 v 1.
  • Cizrna, to je lehce stravitelná luštěnina a je zdrojem kvalitních bílkovin. Bílkoviny, a to už určitě všichni vědí, potřebuje naše tělo pro zdravé svaly, kosti a zuby – abychom mohli sportovat a získali fyzickou výdrž. Dostatek kvalitních bílkovin se také projeví na zdraví pleti, vlasů a nehtů. A také nadlouho zažene hlad.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 1 velkou mrkev
  • 1 kořenovou petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 střední růžičky brokolice
  • Malý šálek pohanky
  • Malý šálek vařené cizrny
  • Polévkovou lžíci másla ghí
  • ½ pórku
  • Nasekaná petrželka
  • Polévkové koření bez glutamátu ( třeba BIOLINE), sůl

JAK NA TO

  • Do hrnce nalijte cca 1 litr vody, osolte ji a přiveďte k varu
  • Mezitím očistěte a pokrájejte zeleninu a kromě brokolice a pórku ji dejte do vařící vody
  • Nechte vařit asi 5 minut a přidejte propláchnutou pohanku a brokolici
  • Pokud je zelenina na zkus, odstavte polévku a přidejte uvařenou cizrnu, aby se dostatečně prohřála
  • Na másle ghí opečte na kolečka pokrájený pórek a přidejte do hotové polévky
  • Dochuťte polévkovým kořením a ozdobte petrželkou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *