Už včera jsem avizovala, že moje letošní vanilkové rohlíčky nejsou tak docela klasika. Jsou v nich nejen ořechy, ale i mrkev, cukr můžete zcela vynechat a nahradit ho sušenou syrovátkou, pochopitelně nechybí oblíbená špaldovka a vanilka.
Co budete potřebovat na přípravu těsta:
- 160g hladké špaldové mouky. Špalda je kvalitní tvrdá pšenice, mouka z ní je lehce stravitelná, velice dobrou na pečení kupuji v DMdrogerii typ 1050.
- 80g másla. Bez toho to prostě nedáte, ale věřte, že na kvalitním másle není nic špatného a nezdravého! Másla nepotřebujete moc, protože do těsta přidáte také vlašské ořechy.
- 80g třtinového cukru Muscovado. Tento cukr seženete v prodejnách zdravé výživy, jeho výživová hodnota je ve vysokém obsahu melasy a ta také způsobuje, že Muscovado není úplně sypký. Kdo chce cukr úplně vynechat nahradí ho stejným množstvím sušené syrovátky. Tu seženete také v DM drogerii, nebo ve zdravé výživě a myslím, že jsem ji viděla i v Albertu.
- 1 vejce
- 100g loupaných mletých vlašských ořechů, můžete použít i mandle, nebo lískové ořechy.
- 120g najemno strouhané mrkve. Mrkev přidávám kvůli její sladké chuti, rohlíčky pěkně obarví a kombinace mrkve a vlašských ořechů skvěle chutná – můžete ji vyzkoušet i mimo těsto!
- kávovou lžičku sušené citronové kůry. Dobrou kvalitu kupuji opět v DM drogerii.
- sušenou syrovátku ochucenou vanilkovým luskem na obalení upečených rohlíčků.
Postup:
- všechny ingredience nechejte zahřát na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte pomůcky na pečení -vál a plechy na pečení vyložte pečícím papírem.
- pomelte ořechy a nastrouhejte mrkev
- ostrým špičatým nožem rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte zrníčka a smíchejtete je v misce se syrovátkou. Tak si vyrobíte směs na obalování cukroví.
- ze všech surovin zpracujte vláčné nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v chladu. Zatím si rozehřejte troubu na 170 stupňů.
- těsto znovu zpracujte a potom na pomoučněném vále tvořte malé válečky a z nich rohlíčky.
- dejte na plech pečte ve vyhřáté troubě zhruba 15 minut ( spodek rohlíčků musí být narůžovělý)
- ještě teplé sundejte z plechu a obalujte v misce s vanilkovou syrovátkou .
Obalené rohlíčky uchovejte v papírové krabici do vánoc. Do krabice s cukrovím dávám vždy jablko. Cukroví je potom krásně vláčné