Jak jsem včera na IG slíbila, přidávám recept na linecké cukroví. Ale znáte mě a víte, že o tom, co uvařím nebo upeču ráda mluvím, abyste věděli proč tu kterou surovinu používám. No a u lineckého těsta té teorie bude dnes ještě o trochu víc, protože právě letos slaví velice úctyhodné půlkulaté narozeniny. Kuchařky, pekařky a hospodyně ho pečou už 365 let!
Linecké těsto je velice oblíbené, nejen proto, že skvěle chutná, je jednoduché a suroviny, ze kteréch se připravuje, máte většinou doma. Navíc je to těsto velice variabilní. Upečete z něho koláč nebo drobné cukroví a když do něj přidáte další suroviny jako například kakao, ořechy nebo kokos máte těsto jiné chutě a vůně a můžete tvořit další cukroví.
Co budete potřebovat na základní těsto:
- 300g hladké špaldové mouky. Špalda je kvalitní tvrdá pšenice, mouka z ní je lehce stravitelná, velice dobrou na pečení kupuji v DMdrogerii typ 1050.
- 200g másla. Bez toho to prostě nedáte, ale věřte, že na kvalitním másle není nic špatného a nezdravého!
- 100g třtinového cukru Muscovado. Tento cukr seženete v prodejnách zdravé výživy, jeho výživová hodnota je ve vysokém obsahu melasy a ta také způsobuje, že tento cukr není úplně sypký.
- 2 žloutky
- kávová lžička sušené citronové kůry. Dobrou kvalitu kupuji také v DM drogerii.
- marmeláda na slepení.
Postup:
- všechny ingredience nechejte zahřát na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte pomůcky na pečení -vál, váleček na těsto, vykrajovátka, která budete používat, plechy na pečení vyložte pečícím papírem.
- ze všech surovin zpracujte vláčné nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 30 minut odpočívatv chladu. Zatím si rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- těsto znovu zpracujte a potom na pomoučněném vále vyválejte na plát asi 2mm silný. Můžete nejdřív vyválet pouze polovinu těsta, aby plát nebyl velký a netrhal se. Vykrájejte tvary, které chcete upéct (nezapomeňte, že polovina z nich bude mít vykrojený otvor) a dejte na plech.
- pečte ve vyhřáté troubě do doby než začnou růžovět okraje (7-10min.)
- po vychladnutí sundejte z plechu a slepujte marmeládou