Napadlo vás už někdy vyrazit v zimě do ulic v ryze letním oblečení? Zdá se vám moje otázka mírně řečeno nemístná? Tak se zamyslete nad tím, jak jste v zimě změnili jídelníček. Nebojte se, nejedná se o totální změnu vašich zvyků a zákaz oblíbených jídel a nápojů. Jde spíše o to zařadit do svého nákupního seznamu potraviny, které mají schopnost zahřívat náš organismus zevnitř. Někdy stačí změnit způsob přípravy dané potraviny nebo jídlo dobře okořenit.
Správně vybrané a připravené potraviny nám v zimě pomohou zvládnout nejen nízké teploty, ale ochrání nás před chřipkami a nachlazením a ještě jedna dobrá zpráva – budeme lépe odolávat různým chutím, převážně chuti na sladké.
Co tedy jíst, aby nám bylo teplo?
- Veškerou kořenovou zeleninu, kapustu, zelí, pórek, cibuli, česnek, ředkvičky, pažitku
- Datle, fíky, banány
- Ořechy, mandle, slunečnicová a dýňová semínka
- Celozrnnou rýži, ovesné vločky, pohanku
- Kakao, skořici, zázvor, chilli, kurkumu, pepř
- Kvalitní maso a ryby
- Dávejte přednost teplým jídlům
- Vařte silné masové vývary, luštěninové a zeleninové polévky
- Místo zeleninových salátů, zeleninu zapečte, nebo si připravte salát z luštěnin a kořenové zeleniny. Nejlepší volbou v zimě je fermentovaná zelenina, neboli picles
- Pochutnejte si na obilných kaších s ořechy a sušeným ovocem, nebo si uvařte jablečný rozvar se skořicí a hřebíčkem
- Klidně si dejte svařené červené víno s kořením, nebo si udělejte jablečný svařák
Některá z uvedených jídel si tento týden můžete připravit podle mých receptů. Nechte se inspirovat https://www.facebook.com/evagoldmannovacz/?ref=page_internal