NAKLÁDANÁ VEJCE.

Stejně jako mnoho jiných receptů i tento vznikl víceméně náhodou. Moje babička, skvělá kuchařka a šetrná hospodyně, navíc ze Znojma, pravidelně nakládala okurky no a jednou se to tak sešlo, že navařila více láku na okurky, zbyla natvrdo uvařená vejce (nejspíš od snídaně – to už není rozhodující)… a recept byl na světě.

JAK NA TO:
Připravte si zavařovací sklenici s víčkem (velikost volte podle toho, kolik vajec budete nakládat). V hrnci si připravte směs vinného octa a vody (1:1) a ochuťte solí a cukrem na požadovanou sladkokyselou chuť. Přidejte bobkový list, několik kuliček černého pepře a nového koření a malou lžičku hořčičných semínek. Směs přiveďte k varu a nechte vystydnout. Mezitím oloupejte natvrdo uvařená vejce, naskládejte je do vymyté sklenice a zalijte připraveným nálevem. Do sklenice můžete přidat snítku kopru, nebo koriandru, nebo rozmarýnu, podle vaší chuti a taky podle toho, co máte doma.
Sklenici zašroubujte a uložte do lednice. Vejce jsou uleželá ke spotřebě nejdřív po 24 hodinách, ale pokud vydržíte dva dny, budou ještě lepší. Pak už záleží jenom na vás, jak brzy je sníte!

JAK JE POUŽÍT:
• Skvělá jsou do zeleninových salátů
• Namažte si celozrnný chleba lučinou nebo ricotou, přidejte na plátky pokrájené vajíčko, plátky ředkviček a zelené okurky
• V neposlední řadě je použijte při přípravě běžné vajíčkové pomazánky a budete mít nový recept!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *