NA JAŘE KLÍČÍM.

Nejsem biožena, ani propagátor některého z mnoha výživových směrů, ale na konci zimy a na jaře klíčím. To, co klíčí, je mladé, čerstvé, plné síly a to je to, co nám v předjaří nejvíc chybí.

Koncem zimy jsou zdroje vitamínů velice omezené. Obchody sice nabízí výběr zeleniny a ovoce jako na konci léta, ale ruku na srdce, v tomto období nemá většina sortimentu požadovanou chuť, vůni ani obsah vitamínů. Zkuste něco mladého, čerstvého a plného energie a dejte si klíčky. Domácí klíčky si můžete připravit kdykoliv. Nadcházející jaro je ale nejvhodnějším obdobím pro přirozené klíčení. Semínka jsou obzvlášť nyní připravena vyživit nové rostliny, a proč by tedy nepomohla dostat do formy i nás.

Hotové klíčky si můžete koupit v obchodě, ale znáte to „není nad domácí, vypěstované ve vlastní kuchyni“! Navíc některé klíčky vám vyrostou doslova ze dne na den s vaší minimální pomocí. Jinými slovy rostou rychle a samostatně. Do začátku potřebujete pouze cedník, nádobu pod cedník, vodu a semínka nebo luštěniny, které necháte vyklíčit.

Pokud si chcete vyrobit své první domácí klíčky, jsou pro vás nejvhodnější fazolky mungo. Koupíte je v DM drogerii, v obchodech se zdravou výživou ale i v běžných potravinových řetězcích. K tomuto prvnímu experimentu vám postačí i malé množství fazolek. Na zkoušku třeba 2 polévkové lžíce. Večer fazolky propláchnete a namočíte do dvojnásobného množství vody. Ráno vodu slejete a cedník s fazolkami postavíte na nádobu, ve které jste je namáčeli a necháte pod nimi asi 2 cm vody. Cedník můžete přikrýt pokličkou, aby vám klíčky rychleji rostly. Proces „propláchnutí“ zopakujete ještě po příchodu z práce a ráno můžete sklízet svoji první úrodu.

Nutno ještě dodat, že z 1 dílu fazolek budete mít cca 2 díly klíčků. Může se vám stát, že všechny klíčky najednou nespotřebujete. V tom případě opět propláchněte a nechte na cedníku pod pokličkou, anebo je nasypte do uzavíratelné krabičky nebo sklenice a dejte do ledničky. V lednice vám vydrží 2 až 3 dny.

JAK KLÍČKY JÍST.
• Dejte si je na chleba s máslem nebo čerstvým sýrem
• Přidejte si je do zeleninových salátů
• Ozdobte si s nimi polévku, restovanou zeleninu, těstoviny, maso, míchaná vajíčka….
• Přidejte je do pomazánek
• Nebo je snězte samotné!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *