MŮJ JARNÍ FAVORIT CHŘEST.

Sezóna chřestu je jednou z mých nejmilejších. U nás je poměrně krátká a pro mě možná o to intenzivnější. Vařím, napařuji, zapékám, mixuju polévky a kombinuji s ostatní zeleninou, a nejen se zeleninou, v salátech. No, a ještě se musím přiznat, že když si ho nadšeně nesu z trhu, tak ukusuju z tenké křehké tyčinky a na konec mi zbyde to nejlepší – rozcuchaná hlavička čerstvého chřestu.

Na chřest jsem ještě nenarazila v různých seznamech „superpotravin“, i když by tam rozhodně patřil. Obsahuje všechny důležité vitamíny A,B,C,E. Je významných zdrojem minerálů, obsahuje kyselinu listovou, která je důležité především pro nastávající maminky, a také obsahuje alkaloid asparagin. To je látka, která na jaře aktivuje v rostlinách sílu růst. To všechno jsou důvody, proč bychom měli dát chřestu zelenou a pravidelně ho na jaře zařazovat do našeho jídleníčku.

Je až s podivem, jak se dá chřest v kuchyni využít. Každý rok se snažím připravit si nejen všechny vyzkoušené a oblíbené recepty z mé chřestové kuchařky, ale také vyzkoušet něco nového, neobvyklého, nebo naopak jednoduchého, ale bohatšího právě o chřest.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *