KDO BY NEZNAL BAZALKU.

Bazalku znají a milují snad všichni z nás pro její nezaměnitelnou vůni, krásné hladké listy a hlavně pro chuť, která neodmyslitelně patří k létu a čerstvým zeleninovým salátům.

Tuto oblíbenou bylinku si můžete jednoduše koupit v obchodě, nebo na trhu ale velmi snadno si ji také můžete vypěstovat. Je to poměrně nenáročná rostlina, kterou koupíte jako mladou sazeničku v květináči, anebo si ji vypěstujete sami ze semen – to chce ale trochu trpělivosti. V každém případě je nutné splnit bazalce tři podmínky pro růst– bazalka potřebuje dostatek vody, tepla a světla. Na kuchyňské lince se tedy žádných pěstitelských úspěchů nedočkáte, ale na balkóně, terase nebo přímo na zahradě se vám určitě podaří vypěstovat krásné keříky voňavé bylinky. Nejaromatičtější je krátce před květem, tzn. v červnu.

Bazalka je známa především jako koření, používá se čerstvá i sušená. Můžete z ní vyrobit pesto, voňavý olej nebo ocet. Hodí se k přípravě a dochucení celé řady pokrmů. Určitě ji přidávejte do těstovin, salátů a pokrmů z rajčat. Velice snadno si připravte bazalkové máslo, kterým dochutíte grilované maso nebo ryby, těstoviny, brambory nebo luštěniny. Čerstvou bazalkou lze také dochutit letní ovocné saláty nebo domácí zmrzlinu.

Jednoduše s bazalkou budete vždy královnou kuchyně!

  • Bazalkové máslo.  Máslo necháte změknout a poté již jen utřete s bazalkou, solí a pepřem. Jindy můžete přidat nadrobno posekané chilli papričky.
  • Pesto z bazalky. Česnek, bazalku a piniová jádra rozmixujete, přidáte 60 g parmezánu a za stálého míchání budete přilévat olej do požadované hustoty pesta. Pesto uchováte v uzaviratelné sklenici v ledničce.
  • Ovocný salát. Svěží pokrm na léto. Stačí smíchat několik druhů sezónního ovoce, přidat citronovou šťávu a nasekanou hrst listů bazalky. Můžete dochutit také ořechy nebo semínky.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *