Už to slyším „hlavně musí obsahovat hodně vitamínů“! Ale jakých a co k tomu?
S vitamíny je to jednoduché – jako podle abecedy – A, B, C a D. Dále jsou dobré tzv. betaglukany. Ne, nejsou to žádné uměle vyrobené preparáty, ale přírodní látky o obsažené v některých potravinách, které zvyšují naši obranyschopnost. K tomu ale ještě potřebujeme hořčík, který je nezbytný pro zdravé sliznice a nervy, ale potřebujeme ho také pro správné vstřebávání vitamínu D. Ten získáváme nejen v potravinách, ale vzniká především působením slunečních paprsků na kůži. No a s tím je právě teď v zimě tak trochu patálie, protože krásných slunečných dnů, kdy si můžeme vitamín D vyrobit, je málo. Navíc zdrojů vitamínů je koncem zimy omezeně a zásoby v našem těle se také tenčí. Co tedy s tím? Budete se divit, ale stačí opravdu málo a suroviny, které právě teď potřebujeme, to jsou právě ty sezónní, které jsme na podzim sklidili a svou přirozenou trvanlivostí nám vydržely až do teď. A navíc si z některých z nich můžeme připravit tzv. probiotika. Ty jsou také nepostradatelní při ochraně před chřipkou a nachlazením.
Ale pojďme si to shrnout. Co potřebujeme k přípravě jídel na posílení imunity!
- Zimní zeleninu – zelí, papriky, mrkev, kadeřávek, kapusta, petrželová nať. (vitamíny A, C)
- Luštěniny, celozrnné obiloviny, kvasnice a ořechy (vitamíny skupiny B)
- Tučné mořské ryby (makrela, losos, tuňák) a vejce. (vitamín D).
- Špenát a brokolici. Ty nejsou zrovna v plné sezóně, ale klidně použijte zásoby z mrazáku. (hořčík)
- Červené maso – hovězí z ověřeného chovu, nejlépe bio a divokou drůbež (zdroj řeleza)
- Houby (hlíva, šitaké), sezamová semínka, kešu, borůvky a avokádo. Tam všude jsou ty betaglukany
- Vyrobte si picles-kvašenou zeleninu, nebo si kupte kysané zelí a budete mít zdroj vitamínů, probiotik a všeho zdravého v jednom.
- Cibuli a česnek
- Také nezapomeňte jídlo pořádně okořenit! Pepř, kurkuma, zázvor a chilli jsou mistry v dochucování zimních jídel.