JAK UVAŘIT OVOCNÝ ROZVAR.

Není nic jednoduššího a hravě to zvládnou i ultra začínající kuchařky nebo kuchaři. Rozvar se připravuje z podzimního ovoce, to znamená pokud máte švestky, hrušky nebo jablka a nevíte, co s nimi, jděte do toho! A aby byl efekt podzimních chutí dokonalý, můžete si připravit směs z tohoto ovoce a přidat třeba rakytník, nebo rozinky.

Jak tedy na to! Libovolné množství ovoce zbavte jadřinců (rozhodně neloupejte) a pecek. Jablka a hrušky nakrájejte na osminky, švestky rozpulte a dejte do hrnce. Je lepší, když máte hrnec se silným dnem, pokud ne, tak se tím nenechte odradit a použijte nádobí, které máte. Přidejte skořici a koření hřebíček, směs promíchejte a pomalu zahřívejte až k varu. Jakmile začne ovoce vařit, už se mu musíte věnovat trochu víc a občas ho promíchat, aby se nepřichytlo. Vařte tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna tekutina a ovoce bude hustotou připomínat marmeládu. No a máte uvařeno!

Teplý rozvar naplňte do připravených skleniček a uzavřete víčkem. Pokud plánujete rozvar spotřebovat do týdne, stačí, když ho po vychladnutí uskladníte v lednici. V případě, že si chcete udělat zásoby na delší dobu, doporučuji sterilovat v horké vodě asi 5 minut.

Rozvar si přidávejte do podzimních kaší nebo pohárů s jogurtem, tvarohem nebo sýrem ricota. Také ho můžete použít jako sladkou pomazánku na pečivo (místo marmelády), nebo při pečení koláčů. Jablečný a hruškový rozvar se skvěle hodí jako příloha k pikantním sýrům.

Ještě by vás mohlo zajímat jaký rozdíl je mezi rozvarem a marmeládou. Velice nepatrný, ale zásadní – rozvar není nic jiného, než rozvařené ovoce, bez cukru a všech možných „zahušťovadel“.

Přeji vám, ať se vám rozvar podaří, ať vám chutná a hlavně…naučte se správně jíst!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *