HOUBY NEJSOU NAHOUBY.


Houby patří do skupiny potravin, o kterých se vedou neustálé debaty, zda jsou zdravé a zda je vůbec konzumovat. Nutno přiznat, že k jejich pověsti nepřispívá to, že ne všechny jsou jedlé a navíc i ty jedlé mohou způsobit zažívací problémy, pokud jsme je nevhodně připravili. Navíc, houby neobsahují téměř žádné vitamíny ani minerální látky…, ale krásně voní.

Proč je tedy sbírat a jíst:

• Houby obsahují malé množství kalorií, žádný tuk a naopak množství vlákniny. Proto velice snadno zasytí a jsou vhodné pro ty, kteří chtějí hubnout.

• Houby jsou vítaným zpestřením jídelníčku. Kdo by si nedal bramboračku s houbami nebo kulajdu, maso na houbách nebo houbové rizoto. Ti z vás, kteří se nebojí experimentovat v kuchyni, mohou houby přidat do těstovin, omelet nebo tepelně upravené do zeleninových salátů a pomazánek.

• Houby můžete zpracovat a uchovat na zimu – jako sušené, nebo je povařte ve vodě, sceďte a uložte do mrazáku.

Co tedy dělat na dovolené v Česku, když počasí zrovna nepřeje? Vemte košík a vyražte na houby! Protáhnete si tělo na zdravém vzduchu, někdy i v trochu náročnějším terénu, což je samo o sobě pozitivní, i kdybyste náhodou nic nenašli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *