DNES ZAČÍNÁ LÉTO!

To je skvělá zpráva! Prázdniny jsou za dveřmi, čeká nás doba dovolených, cestování, koupání a opalování…a o tom bude dnešní článek!

Co všechno jsem zjistila o opalování, opalovacích krémech a přínosu vitamínu D pro naše zdraví. Příliš slunce je nezdravé, příliš ochrany také a navíc  „ kam nechodí slunce, chodí lékař“! To vše je pravda! Slunce nám dává energii, je zdrojem světla a dobré nálady a jeho působením se vytváří v kůži vitamín D .  Ten je důležitý pro naši imunitu, pozitivně ovlivňuje ukládání vápníku v kostech, a pokud ho máme dostatek, jsme přímo nabiti energií a dobrou náladou.

O vitamínu D se v poslední době hodně mluví a píše a to především z toho důvodu, že značná část populace trpí jeho nedostatkem. A není divu. Nejíme v dostatečném množství správné potraviny, opalujeme se pouze pod nánosem krému s vysokým faktorem, a když se někde dočteme (třeba jako teď), že vitamín D prospívá a že ho možná máme málo, utíkáme do lékárny a jednoduše si ho koupíme.

Naše tělo si ale dovede vitamín D vyrobit samo, a ještě u toho spotřebuje tolik obávaný cholesterol. Vitamín D se skutečně tvoří v kůži vlivem slunečního záření z cholesterolu. Pokud budeme 2x do týdne na sluníčku po dobu 20 minut rozhodně se nespálíme ani se nám hned nevytvoří vrásky, ale zajistíme si dostatečné množství vitamínu D. Pro tuto výrobu vitamínu D je ale důležitá ještě další podmínka – nesmíme použít opalovací krém ani s nízkým faktorem, protože právě UV faktory brání výrobě vitamínu D. Rozhodně to však neznamená, že se vystavíme v pravé poledne na pláži v den, kdy ozónová vrstva není zrovna v nejlepší kondici. Pokud se rozhodneme vyrobit si pro sebe vitamín D opalováním, je vhodná doba dopoledne mezi 10. až 11. hodinou, nebo odpoledne mezi 14. až 16.hodinou. Když k tomu přidáte i dostatečný přísun mořských ryb, třeba lososa, makrely, tuňáka nebo  sledě, čerstvých vajíček a mléčných výrobků jako například tvaroh, jogurty a kvalitní sýry, rozhodně nám nehrozí nedostatek vitamínu D a návštěvu lékárny můžetme s klidem odložit na zimní měsíce. V tom případě doporučuji pouze kvalitní rybí tuk v tobolkách a dodržovat přesně doporučené dávkování. Pro vitamín D totiž dvojnásob platí „dobrého pomálu“! Ve vysokých dávkách vitamin D způsobuje odbourávání vápníku z kostí .Důležité je vědět, že hypervitaminóza (nadbytek) D se objevuje pouze jako následek nadužívání potravních doplňků, nikoli v důsledku zvýšeného příjmu potravou nebo vlivem slunečního záření.

Přeji vám krásné léto!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *