…a ted´na jaře je to hlavně kopr, pažitka a koriandr.
Někdo tyto rostlinky označuje jako koření, jiný je vydává za bylinky nebo zeleninu a všichni mají pravdu.
Kopr, pažitka a koriandr jsou aromatické, krásně voní a jídlo správně okoření, tak proč ne koření.
Všechny zmíněné rostlinky obsahují velké množství vitamínů a minerálů, jsou tedy zdravé, tak proč ne bylinky.
Přidáváme je do salátů, pomazánek, nebo jen tak na chleba s máslem, jsou zelené, tak tedy zelenina.
Kopr především krásně voní. Ne nadarmo se označuje jako kopr vonný. Jeho aroma oceníme především v pokrmech z ryb. Má uvolňující a uklidňující účinek. Pomáhá při bolestech hlavy. Působí proti křečím a nadýmání a má ochlazující účinky. Je bohatým zdrojem vitaminů C a A.
Koriandr také voní, ale zajímavá je především jeho výrazná chut´. Koriandrem skvěle dochutíme pokrmy z luštěnin, at´už se jedná o luštěninové saláty, pomazánky nebo polévku z červené čočky. Koriandr ulehčuje trávení těžších jídel, má velice silné detoxikační schopnosti a pomáhá při potížích s játry, žlučníkem či se slezinou. Dokáže si poradit i s vyloučením nebezpečné rtuti.
Pažitka obsahuje nejvíce vitamínu C, dokonce více než pověstný zdroj – citron. Je také bohatá na vitamíny B1, B2 a karoten. Pomáhá snižovat krevní tlak, má antibakteriální a antisklerotické účinky, působí jako prevence proti rakovině zažívacího traktu. O tom, kde všude můžete pažitku použít, není asi třeba dlouze psát…všude tam, kde chcete jídlu dodat ostrou příchut´.
…a ještě jedna rada nakonec – všechny uvedené rostlinky používejte ve studené kuchyni, rozhodně je nevařte, ale přidávejte do hotového jídla.