KVĚTEN NA TALÍŘI.

V květnu už má jaro naplno zelenou a v obchodech a na farmářských trzích se objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu čerstvé. Co tedy na květnový talíř rozhodně patří:

Chřest

O chřestu píšu opakovaně – poprvé jsme ho zmínila v dubnovém příspěvku, kdy čas chřestu začíná a jeho sezóna tradičně končí 24. června. Na květen jsem ho zařadila proto, že v tomto měsíci zažívá svoje nejlepší období a v červnu ho pravděpodobně zmíním také – jednoduše proto, že je vynikající.

Hrášek

V květnu také začíná krátká sezóna čerstvého hrášku. Mladý hrášek obsahuje hodně vitaminu C, vitaminy B1, B2 a B3 a karoteny. Z minerálů zmíním hořčík, fosfor, vápník nebo měď. Je také bohatý na vlákninu a stejně jako všechny další luštěniny obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin.

Z hrášku je výborná třeba krémová polévka. Na jaře ale doporučuji používat čerstvý – do zeleninových salátů, do pomazánek, nebo jen tak na kvalitní pečivo s máslem nebo čerstvým sýrem.

Špenát

K první sklizni špenátu dochází začátkem května. Špenátové listy jsou bohatým zdrojem vitaminů A, C, E a K. Z minerálů je důležité železo, jód nebo vápník.

Špenát obsahuje velké množství kyseliny listové, ale už po krátkém uvaření se její množství snižuje na polovinu. Proto ho stačí jen krátce spařit, nebo přidávat čerstvý do salátu. Příznivě působí na cévní soustavu, zpevňuje kosti a zuby, posiluje vlasy a nehty a napomáhá trávení. Podporuje krvetvorbu a pomáhá proti stresu. 

Mangold

Zelenina, která se právem vrací na naše talíře. Je zdrojem vitaminů A, C, a důležitých jarních minerálů vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Těch máme po zimě skutečně málo a je dobré je doplnit přírodní cestou.

Mangold působí pozitivně na naši cévní soustavu, činnost jater, pomáhá při zácpě a celkově působí jako prevence nádorových onemocnění.

Na stáncích farmářů ho můžeme zaměnit se špenátem, nebo s mladou kapustou, popřípadě s kadeřávkem a podobně ho lze také připravit. Dejte si ho na cibulce a na česneku jako špenát, nebo v zeleninové polévce a snad nejlepší je ve slaných koláčích.

Pampeliška

Ano, i pampelišku lze podávat na talíři. Možná i vaše babičky pampelišky sbíraly a pak z nich vyráběly med. Do bylinkového čaje ideální a zakomponovat ho ji můžete i do směsi jarních salátů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *