FAZOLOVÁ POLÉVKA.

Tahle polévka je vlastně takové vegetariánské Pho bo, neboli Pho fazole. Není to nic jiného než silný zeleninový vývar, kořenová zelenina – stará známá česká trojice – mrkev, celer, petržel. K tomu přidáte ještě vařené fazole a rýžové nudle. Ale pěkně popořádku!

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 2 mrkve, 2 kořenové petržele, ½ celeru, velkou cibuli, 3 stroužky česneku. Tahle sestava dodá naší polévce zahřívací schopnost a když přidáme koření (pepř, nové koření a bobkový list), tak nás mráz a nízké teploty nedostanou.
  • Několik kuliček celého pepře a nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • Hrnek vařených fazolí, když máte napilno klidně použijte konzervu (ale pouze ve slaném nálevu). Fazole jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin – to už všichni vědí, navíc jsou bez tuku a cholesterolu – a to se určitě hodí! Posilují srdeční činnost a krevní oběh, pomáhají všem, kdo mají problémy se zácpou a obsahují látky, které podporují růst vlasů.
  • Miska rýžových nudlí
  • Sůl

JAK NA TO

  • Kořenovou zeleninu očistíme a 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, celou cibuli a česnek dáme do hrnce s vodou (cca 1, 5), přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu. Potom stáhneme na minimum, aby polévka jenom probublávala. Cibuli a česnek nemusíme loupat, polévka získá pěknou barvu.
  • Předem namočené fazole slijeme a dáme vařit. Kdo nejí luštěniny často a bojí se plynatosti může vařící vodu slít a dát novou, ve které už fazole uvaří do měkka. Ještě informace ohledně stravitelnost fazolí – čím tmavší barva, tím lépe stravitelné!
  • Do misky s nudlemi nalijeme vařící vodu a necháme nudle změknout, potom vodu slijeme.
  • Když máme zeleninu ve vývaru a fazole měkké odstavíme z plotny a vývar nalijeme přes cedník do nového hrnce. Na sítku nám zbyde rozvařená zelenina a koření (můžeme vyhodit) a do čirého vývaru nadrobno pokrájíme, nebo postrouháme, zbylou zeleninu a přivedeme k varu, nakonec přidáme uvařené fazole a rýžové nudle. Promícháme a můžeme podávat. Skvelou chuť polévce přidá osmažená cibulka nebo pórek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *