PODZIM SE BLÍŽÍ….HURÁÁÁ.

Léto končí a před námi je ta méně populární část roku, kdy si musíme večer dříve rozsvítit, jsme více unavení a náchylní k různým virózám a k nachlazení. No a přiznejme si, někdy nás dožene i stres a špatná nálada. Shrnuto, podtrženo – období nic moc. Ani já si nelibuju v podzimních plískanicích, ranních mlhách a nerada v zimě vrstvím oblečení, ale i méně oblíbená část roku má své kouzlo. Ubereme na rychlosti a najdeme si čas na všechno, co jsme odkládali přes léto, a abych pravdu řekla, už se docela na změnu období těším. Nejspíš hlavně proto, že podzim je ráj v kuchyni!!

Právě teď je totiž potřeba chytře změnit jídelníček a připravit se na zimu.  Na podzim vše dozrává, sklízíme a jíme to, co se v přírodě urodilo. Vytváříme zásoby na zimu, a to jak v našich spížích a sklepích, tak v našem těle. Teď určitě zbystřily všechny dietářky a ti z vás, kteří si myslí, že čím míň, tím líp (myslím jídlo😊). Co tedy s tím? Držet dietu je nanic. Zkuste to tentokrát jednoduše, jde to i v tomto období hojnosti. Jezte to, co vyrostlo a uzrálo u nás. Dávejte přednost zelenině, ovoci a potravinám, které dokáží organismus zahřát, ale hlavně se řiďte heslem „všeho s mírou“.

Vařte tedy vesele a s láskou všechny zelňačky, bramboračky, houbovky, boršče a samozřejmě všechny luštěninové polévky i krémové polévky z různých druhů zeleniny. Jen do nich nezapomínejte přidávat místo jíšky obiloviny (zkuste třeba bramboračku s kroupami) a různé bylinky a koření pro zlepšení stravitelnosti.

Zajděte na farmářský trh, kde určitě získáte inspiraci a hlavně uvidíte, co se skrývá pod pojmem „sezónní a lokální potraviny“. Podzimní kuchyň si můžete prozářit žlutooranžovou dýní, kterých se nabízí na trhu celá řada druhů. Jistě většina z nás již zvládla některou z variant dýňové polévky, či vyzkoušela dýňové pyré na způsob bramborové kaše jako přílohu k masu. Můžete zkusit třeba dýňovou omáčku na těstoviny, nebo dýni pečenou. Dýňová semínka jsou skvělá po opražení místo burských oříšků, a pokud již nemáte inspiraci, jak dále dýni využít, můžete ji použít i na zkrášlení zevně – jako výživnou pleťovou masku 😊.

Takto sestavený podzimní jídelníček Vás bude bavit. Bude vyvážený a rozhodně nebudete trpět hladem ani nezdravým nadbytkem.

„Jezte zdravě a střídmě, ale neodbývejte se“ – to by mohlo být krédo jídelníčku sestaveného pro podzimní dny😊!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *